Actueel Nieuws

Virtueel fietsen in Peru.

Ga naar de site en ontvang darmowe bonusy bez depozytu bij ons casino. Beperkt aanbod! De stad ligt aan de andere kant van de wereld, maar toch is sinds begin dit jaar mogelijk om in het San Francesco verpleeghuis in Cuzco (Peru) te DiFietsen.  Het verpleeghuis is opgezet door zeven nonnen en heeft als doel dakloze ouderen op te vangen en onderdak te bieden.

Ronald Valk werkt als fysiotherapeut bij Zilverzorg in Hilversum. Een organisatie waar Stichting BOZ sinds haar oprichting nauw contact mee mee heeft en diverse pilots mag draaien om de DiFiets verder te ontwikkelen.  Vanwege deze nauwe samenwerking is Ronald een soort ambassadeur geworden van de stichting en zeer enthousiast over het bewegingsplezier onder ouderen wat BOZ wil verbeteren.

Al jaren reist Ronald af naar Peru. De reis begeeft zich altijd naar de historische stad Cuzco, waar zijn vrouw is geboren en getogen en haar familie nog steeds woonachtig is.  De stad bevindt zich op de route naar de grote bezienswaardigheid Machu Picchu en dat maakt het een zeer toeristische stad. In Cuzco is veel verschil tussen rijk en arm en met name in het omliggende platteland heerst veel armoede. Dé reden voor Ronald en zijn vrouw om ieder jaar iets ‘goeds ‘ te doen in Cuzco. Zo hebben zij vorig jaar een professionele blender geschonken aan het San Francesco verpleeghuis. Het geld wat Ronald schenkt komt voort uit eigen donaties, maar ook van vrienden en familie wat hij op een speciale geopende bankrekening opspaart.

De schoonfamilie van Ronald is lid van de Rotary, welke investeert in de ontwikkelingsprojecten in de stad. Zo hebben zij gewerkt om meer mensen bloeddonor te maken en proberen zij de kennis over brandwonden in het plaatselijke ziekenhuis verbeteren.  Via Facebook zagen zij dat Ronald betrokken is bij het DiFietsen en dit onderwerp wekte direct interesse bij hen op.

Maar is het mogelijk om in Cuzco te DiFietsen? Samen met Ron Otten (voorzitter Stichting BOZ) heeft Ronald de opties bekeken. Een hometrainer was al aanwezig in het verpleeghuis. Stichting BOZ heeft een computer, beeldscherm en overige toebehoren gesponsord en Ronald zou tijdens zijn bezoek aan Cuzco eerder dit jaar zorgen voor de installatie. Alle materialen om een DiFiets te kunnen opzetten waren aanwezig.

Maar bij de installatie dook een voor ons onvoorspelbaar probleem op. Wegens de katholieke religie welke heerst in Peru leven de ouderen in San Francesco nog gescheiden. Zo kent het een mannen- en vrouwenafdeling, welke allebei overeen zeer geschikte ruimte beschikken om de DiFiets te plaatsen. Door goed onderzoek van Ronald is hij erachter gekomen dat de vrouwen wel bereid zijn de mannenafdeling te bezoeken, maar de mannen dus écht niet op de vrouwen afdeling komen. Besloten is dus om de DiFiets te plaatsen op de mannenvleugel.

Ronald heeft de laatste dagen van zijn bezoek aan Cuzco nog een aantal bewoners kunnen zien DiFietsen over de Gooise Heide. Bewoners vonden het prachtig om te kunnen fietsen én beelden te kunnen bekijken. Op dit moment zijn er dus bewoners van Cuzco, Peru welke routes fietsen uit Nederland, hoe prachtig is dat!

Rijden voor Elkaar.

Stichting BOZ staat voor Bewegingsplezier voor Ouderen en chronisch Zieken. We willen graag dat iedereen daaraan mee kan werken. Daarom is Stichting BOZ bezig met een project om meer persoonsgerichte fietsvideo’s te kunnen maken. Het accent van dit project ligt in het Gooi. Een groot deel van het fietsroutenetwerk rond de gemeenten Laren, Blaricum en Huizen zal worden gefilmd.

Kudde Schapen op Een Boerderij

Aan deze praktijktest werken een fysiotherapiepraktijk, een buurthuis, een centrum voor dagopvang, een verpleeghuis en een ziekenhuis mee. Een groot project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door bijdragen van de fondsen NutsOhra, het Agis Zorginnovatiefonds en het LVC Vaillant Fonds.

 

 

Nationaal vrijwilligersproject van het jaar

Stichting BOZ wist de prijs van start-up idee in de landelijke categorie de hoofdprijs in de wacht te slepen. Naast trots en erkenning hebben wij ook een prachtig geld bedrag van €5000,- gewonnen. Een mooi geldbedrag om onze projecten een stap verder tot ontwikkeling te brengen.

De prijzen werden uitgereikt door staatssecretaris Van Rijn en minister Plasterk. Van Rijn: ‘Ik ben onder de indruk van de kracht die uitgaat van de genomineerde vrijwilligers. Zij doen dit met ontzettend veel plezier en bezorgen daarmee de ander een hele goede dag. Ik kan dat alleen maar prijzen.’

De jury, onder leiding van Annemarie Jorritsma, koos acht winnaars in vijf categorieën uit ruim 690 inzendingen. Stichting BOZ was één van de zes genomineerde in de landelijke categorie.

Eerder al, in november werd voor de kritische juryleden een pitch gehouden waarbij het project idee nader toegelicht kon worden. Een spannende periode van wachten brak aan, maar gisterenavond vond een award-show plaats in het LantarenVenster in Rotterdam. Een mooie avond waar wij met een gevoel van trots het pand hebben verlaten.

 

Pilot Thuissituatie

Oudere Vrouw en man op DiFiets-simulatorsStichting BOZ is de afgelopen maanden bezig geweest met een grote ontwikkeling voor onze Stichting. Binnen zorgorganisatie HilverZorg te Hilversum is met succes een pilot afgerond om mensen in de thuissituatie te laten difietsen. De zorgorganisatie Hilverzorg heeft 9 zorginstellingen in- en om Hilversum. Stichting BOZ en Hilverzorg werken al vanaf de start van de Stichting nauw samen. Hilverzorg heeft inmiddels 8 opstellingen van de DiFiets staan.

De DiFiets is in 10 thuis situaties geplaatst. Op deze manier konden de cliënten niet alleen op de dagbesteding, maar ook samen met hun mantelzorger of familieleden in hun eigen thuissituatie gebruik maken van de DiFiets. Er waren veel enthousiaste reacties.

De pilot is uitvoerig getest door middel van een begeleidend onderzoek dat werd uitgevoerd door studenten fysiotherapie van de Axion Hogeschool. Uiteindelijk streven wij ernaar om de DiFiets in iedere thuissituatie te kunnen gaan plaatsen.

Wilt u op de hoogte blijven van de DiFiets in de thuissituatie? Houdt dan onze website in de gaten.

Nominatie vrijwilligersproject van het jaar

 

Stichting BOZ is genomineerd voor vrijwilligersproject van het jaar. Staatssecretaris  Martin van Rijn en minister Ronald Plasterk zullen op 8 december a.s. in totaal 8 prijzen uitreiken in 5 categorieën . Dit jaar worden vooral start-ups beloond: ideeën en vrijwilligersprojecten die korter dan een jaar bestaan. Uit ruim 690 inschrijvingen zijn 28 genomineerden geselecteerd voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen.

Met de Meer dan handen vrijwilligersprijzen zetten ze inspirerende voorbeelden in het zonnetje én wordt waardering uitgesproken naar al die vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Er zijn 5 categorie waarin projecten geselecteerd konden worden:

  1. Landelijke vrijwilligersprojecten
  2. Lokale en regionale vrijwilligersprojecten
  3. Bedrijven
  4. Gemeenten
  5. Vriendenloterij Passieprijs voor inspirerende vrijwilligers van onschatbare waarden voor het project.

Presentatie Van Simulatoren Voor Gepensioneerden Stichting BOZ is met een nieuw project gestart en is hiervoor genomineerd in de landelijke categorie, samen met nog 4 andere projecten. Op woensdag 12 november hebben alle organisaties een pitch gehouden aan een kritisch team van juryleden met als juryvoorzitter Annemarie Jorritsma. Naar aanleiding van deze presentatie  zullen twee winnaars worden gekozen.

De uitreiking zal plaatsvinden in theater Lantaren Venster in Rotterdam. De avond zal muzikaal begeleid worden door de Wereldband en presentatie is in handen van Astrid Joosten.

Houdt de website in de gaten voor meer informatie omtrent onze nominatie.

 

Ontwikkelingen thuissituatie 

Stichting BOZ is de afgelopen maanden bezig geweest met een grote ontwikkeling voor onze Stichting. Vanaf september 2014 zal binnen zorgorganisatie Hilverzorg te Hilversum een pilot gaan plaatsvinden. De zorgorganisatie Hilverzorg heeft 9 zorginstellingen in- en om Hilversum. Stichting BOZ en Hilverzorg werken al vanaf de start van de Stichting nauw samen. Hilverzorg heeft inmiddels 12 opstellingen van de DiFiets staan.

Vanaf september zal de DiFiets in ongeveer 15 thuis situaties worden geplaatst. Op deze manier hoeven cliënten niet naar een dagbesteding, maar kunnen zij samen in met mantelzorgers of familieleden in hun eigen thuissituatie gebruik maken van de DiFiets.

Deze pilot zal uitvoerig worden getest. Uiteindelijk streven wij ernaar om de DiFiets in iedere thuissituatie te kunnen gaan plaatsen.

Wilt u op de hoogte blijven van de DiFiets in de thuissituatie? Houdt dan onze website in de gaten.

 

Nationale Geriatriedag

Donderdag 13 februari werd door Congress Care een landelijke geriatriedag georganiseerd in een evenementenlocatie in Den Bosch. Op deze dag kon Stichting BOZ uiteraard niet ontbreken.

Een vroege, maar vruchtbare dag. Opnieuw hebben vele geïnteresseerden meer informatie ontvangen over Stichting BOZ en de DiFiets. Stichting BOZ heeft niet alleen met een stand haarzelf zichtbaar gemaakt tijdens dit evenement.

In samenwerking met geriatriefysiotherapeut Ron Valk (Hilverzorg) heeft Stichting BOZ een uur durende workshop gegeven over ondere beweging in de zorg, de DiFiets, de resultaten ervan en zijn ervaringen van gebruikers gedeeld.

Een mooie dag waar vele verhalen en ideeën met elkaar werden gewisseld.

Wilt u meer informatie ontvangen over Stichting BOZ? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief of stuur een e-mail naar: info@stichting-boz.nl

 

 

Nieuwsbrief in ontwikkeling

Stichting BOZ heeft haar communicatiemiddelen onder de loep genomen en inmiddels is de nieuwe website actief. Tijdens het Congres Bewegen in de Langdurige Zorg en Landelijke Congres Moderne Dementiezorg is zij de beurs op gegaan met een compleet nieuwe brochure.

Vandaag kunnen wij ook verklappen dat de nieuwsbrief nieuw leven in wordt geblazen. Nog deze maand zal de eerste editie gaan verschijnen.

Heeft u zich nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Meld u zich dan vandaag nog aan door uw e-mailadres in de rechterkolom in te vullen.

 

Congres Bewegen in de Langdurige Zorg

Maandag 4 november werd door StudieArena in ’t Spant in Bussum het jaarlijkse Congres Bewegen in de Langdurige Zorg georganiseerd. Een mooie gelegenheid om een stand te reserveren voor Stichting BOZ en de DiFiets te promoten op het congres.